Jaký je rozdíl mezi linem, linoleem a PVC podlahou?

18.07.2024 | Rady a tipy

Mnoho lidí si pod pojmem „lino“ představí linoleum „gumolit“ nebo podlahovou krytinu, které se u nás prodávaly v dobách před rokem 1990 a byly součástí našich domácnosti. Často se jednalo o neformální nebo hovorové označení linolea a dodnes se může nesprávně používat i k označení jiných typů podlahových krytin, jako jsou PVC podlahy. Ve skutečnosti jsou linoleum a PVC podlahy různé typy podlahových krytin, z nichž každá má své specifické vlastnosti a složení. V tomto článku si vysvětlíme, jak to vlastně je.

LINOLEUM

Linoleum je přírodní podlahová krytina, která se vyrábí z přírodních obnovitelných materiálů, jako jsou lněný olej, pryskyřice, dřevní moučka, korek, vápenec a přírodní barviva. Díky použití těchto materiálů je linoleum ekologické, biologicky rozložitelné a hypoalergenní. Má antibakteriální vlastnosti, je vhodnou volbou pro alergiky a povrch linolea odpuzuje mikroorganismy. Je vhodné pro použití v domácnostech a komerčních prostorách. Uplatnění najde i ve školách či nemocnicích díky svým hygienickým vlastnostem.

Výhodou linolea je také jeho dlouhá životnost a odolnost proti oděru. Je vhodné i pro podlahové vytápění, výborně rozvádí teplo. Má dobré zvukově izolační vlastnosti.

Spodní vrstva linolea je často tvořena jutovou tkaninou, která je citlivá na vlhkost a to je nevýhodou linolea. Nedoporučuje se proto jeho použití v koupelně či v místnosti s vyšší koncentrací vlhkosti, jelikož může linoleum časem nabobtnat. Další nevýhodou je vyšší cena a pravidelná údržba formou voskování, aby se udržela jeho estetika a ochrana. Nevýhodou může být i menší dostupnost vzorů a barev a nepříliš věrná imitace dřeva.

PVC PODLAHA

PVC podlaha je vyrobena ze syntetického materiálu (polyvinylchloridu), který který může být zpevněn dalšími materiály (skleněné vlákno), aby bylo dosaženo požadované pevnosti, pružnosti a odolnosti.

Mezi hlavní výhody PVC podlahové krytiny patří vysoká odolnost vůči opotřebení, vysoká chemická odolnost povrchu, vhodnost pro podlahové vytápění a dobrý teplotní vjem. Velkou výhodou je také široká škála barev a vzorů, gravírovaný povrch dokáže velmi reálně imitovat dřevěný povrch, kámen nebo dlažbu. PVC podlahy se snadno instalují a jejich cena je v porovnání s přírodním linoleem mnohem výhodnější. Snadno se čistí a jsou jednoduché na údržbu. PVC podlahy jsou odolné vůči vodě a proto jsou vhodné i do koupelen.

Nevýhodou PVC podlahové krytiny je to, že je vyrobena z materiálu, který není biologicky rozložitelný.  Také se nedoporučuje její použití v exteriéru, kde by musela odolávat povětrnostním vlivům, extrémním teplotám, vlhkosti a UV záření. Hlavně v zimním období může PVC podlahová krytina vlivem počasí zmrznout.

PVC podlahové krytiny se ještě dělí na dvě hlavní kategorie, a to heterogenní PVC a homogenní PVC, přičemž každá má své specifické vlastnosti, výhody a vhodnost použití.

Heterogenní PVC se skládá z několika vrstev a to nosné, dekorativní a ochranné (nášlapné vrstvy). Dekorativní vrstva umožňuje širokou škálu designů, vzorů a barev, často napodobujících přírodní materiály jako dřevo, kámen nebo dlaždice. Nášlapná (ochranná) vrstva je klíčovou komponentou, která ovlivňuje odolnost podlahy, její životnost a vzhled. Je to vrchní vrstva, která je v přímém kontaktu s uživatelem a je vystavena největšímu opotřebení. Tloušťka nášlapné vrstvy se udává v mm a čím je toto číslo vyšší, tím snese podlaha vyšší opotřebení. Odolnost podlahy určuje také její třída zátěže. Zátěžová třída PVC podlahové krytiny se vztahuje na odolnost a vhodnost podlahy pro různé typy používání. Tato klasifikace pomáhá spotřebitelům vybrat správný typ podlahy pro konkrétní prostředí a zátěž. Pro bytové použití, třída 21 představuje nízkou zátěž, třída 22 představuje střední zátěž a třída 23 vysokou zátěž. Heterogenní PVC je v závislosti na třídě zátěže následně vhodné pouze pro bytové nebo i pro komerční prostory.

Homogenní PVC má jednolitou strukturu, což znamená, že je tvořena jedinou vrstvou materiálu. Vzor a barva jsou stejné po celé tloušťce podlahy, což zajišťuje rovnoměrné opotřebení. Výhodou této podlahy je její dlouhá životnost a snadná údržba. Díky vysoké odolnosti jsou ideální pro průmyslové a vysoce frekventované oblasti. Nevýhodou je její vyšší cena v porovnání s heterogenní PVC podlahovou krytinou.

 

Věříme, že vám tento článek pomohl lépe se zorientovat v dané problematice a pomůže vám při rozhodování a výběru správné podlahové krytiny pro váš domov či firmu. Na našem eshopu naleznete širokou nabídku PVC podlahových krytin různých dekorů a barev. Pokud potřebujete poradit s výběrem správné PVC podlouhové krytiny, můžete nás kontaktovat e-mailem nebo telefonicky. S radostí vám pomůžeme s výběrem.

Galerie

photogallery-image